Forudgående kendskaber: ingen
Ingredienser: Et Windows system, en internetforbindelse og en USB-Pen på mindst 2GB
Med denne guide skulle du gerne blive i stand til, at lægge en Linux installation over på en USB-Pen og starte installationen derfra.
Langt de fleste Linux-distributioner, tilbyder ISO-filer, som kan hentes fra internettet. Disse filer er en slags repræsentation af en virtuel CD eller DVD. Disse filer kan åbnes med et brænderprogram, der anvender oplysningerne i filen, til at brænde en installationsskive.
I længden er det dog ret unødigt at spilde en skive, CD eller DVD, for bare at installere Linux én gang. Hvis man er helt nybegynder med Linux, kan det måske godt tage et par installationer, før man er helt tilfreds. Men når først systemet kører, er der ikke så meget grund til at have en installationsdisk liggende. Næste gang man skal installere, er der kommet en ny version, med et opgraderet installationsprogram, som fungerer meget hurtigere og nemmere. Desuden vil alle programmerne på installationsskiven være uddaterede, og man skal så til at hente alle de nye programmer over internettet, hvis man vil til at opgradere dem.
[eks. 1.1] |
Opsætning af USB-Pen
Start med at hente programmet Universal-USB-Installer fra hjemmesiden PendriveLinux.com.
[Eks. 1.2] Universal-USB-Installer fra Pendrivelinux.com |
I skrivende stund er programmet i version 1.8.8.4. Nye versioner kan have udkommet siden denne guide blev skrevet, men mon ikke princippet er det samme.
Første skridt efter at have startet programmet (ingen installation nødvendig), er at vælge, hvilken distribution, du ønsker at installere. Der er alt for mange at vælge imellem til at jeg vil begynde at nævne dem her.
For eksemplets skyld, har jeg her valgt Ubuntu 11.10 Desktop.
[Eks. 1.3] Valg a distribution |
Hvis du allerede har hentet den installation du vil have, er det bare at vælge"browse", og pege på den ISO-fil, du har hentet. Husk at navnet på ISO-filen SKAL være, som beskrevet i den røde tekst. Dog skal du ikke skrive * i filnavnet, det er en markering af, at mellem ordet "desktop" og ".iso", er det ligemeget hvad der står. Så i teorien kunne filen hedde:
ubuntu-11.10-desktopLIGEGYLDIG_TEKST.iso
Grunden til at navnene kan variere, er fordi Ubuntu findes i forskellige udgaver af de forskellige udgaver. Folkene bag Ubuntu har udgivet forskellige udgaver til forskellige formål. MEN samtidig er de forskellige formålsudgaver også delt ud i udgaver til forskellige slags PC-strukturer. Altså kan der findes f.eks. en server udgave til både 32 og 64bit strukturen.
[Eks. 1.4] Opsætning af USB-Pennen. |
Nu er det så på tide at vælge USB-pennen, hvis ikke den allerede sidder i, så er det ved at være på tide. Programmet identificeret drevet, og lægger det til i menuen. I eksempel 1.3 ser man, at mit drev ligger på E: drevet. Du kan vælge at formattere drevet og helt slette alt indhold. Hvis du har nogen mapper derpå med følsomt indhold, vil jeg tilråde at tage en ekstra kopi og lægge den et sikkert sted.
I step 4, har vi mulighed for, at tilsidesætte noget plads på disken, til at gemme ændringer. Det er meget nyttigt, hvis man har tænkt sig at anvende USB-Pennen, som primært opstartsmedie. Så kan man i teorien have sit skrivebord med sig overalt i lommen, låne en PC hvor man nu end er, og stadig have sit eget private skrivebord.
Når du er tilfreds med indstillingerne, trykker du "Create". Programmet vil nu spørge dig for en sikkerheds skyld, om du nu er HELT sikker på at indstillingerne er korrekte. Du kan vælge at gå dem igennem en gang til hvis du gerne vil være sikker, ellers kan du bare trykke "yes".
Efter et stykke tid, skulle disken gerne være klar til at starte op på. Det eneste der kræves nu, er en maskine, der er indstillet til at starte op via USB.
Det system, du vil installere Linux på, bør helst have en disk, som er reserveret til Linux. Det er også muligt at have både Linux OG Windows installeret. Du kan installere så mange systemer du vil, så længe du har diskplads til det.
Det er dog vigtigt at vide, at hvis du vil have et Windows system installeret sammen med et Linux system, er det bedst at installere Windows først, og så bagefter installere Linux.
Langt de fleste nyere Linux installationer, leder automatisk efter andre operativsystemer på computeren. De skaber en menu, hvor du kan vælge hvilket operativsystem, du vil starte op på. Hvis man installerer Windows efter Linux, vil installationen automatisk overskrive denne menu og bare gå ud fra at du kun vil have Windows.
Pas godt på, når du installerer. Det er MEGET vigtigt, at du har 100% styr på, hvilken disk du vil anvende til at installere på. Hvis noget går galt, kan du risikere at de filer, som du havde liggende, er borte for evigt. Hvis du er helt nybegynder, er der en stor fordel i, at den disk, der sidder i computeren, er den eneste, som er sluttet til. Der skal helst ikke ligge noget på disken, som ikke må slettes.
Jeg kan ikke understrege, hvor vigtigt det er, at have en sikkerhedskopi af sine vigtige filer. Et gammelkendt computer ordsprog lyder:
"Rigtige mænd tager ikke backup...
Rigtige mænd, græder højt og længe"
Det ville være synd og skam at miste sine feriebilleder eller måske den vigtige rapport eller stil, som skal afleveres i morgen (Hvis det er tilfældet kan jeg anbefale at gøre den færdig før du går i gang med det her projekt).
Men nu skulle du forhåbentlig gerne være rustet til at gå igang med installationen. Du kan vælge at kaste dig ud i det, de fleste nyere installationer er fantastisk nemme at følge, og er meget beskrivende i, hvad der egentlig sker. Det hører til sjældenhederne, at en Linux-installation bare viser et timeglas og beder dig om at vente.
Du kan også vælge at følge en af de guides, som gerne snart skulle dukke op her på bloggen.
Men nu skulle du forhåbentlig gerne være rustet til at gå igang med installationen. Du kan vælge at kaste dig ud i det, de fleste nyere installationer er fantastisk nemme at følge, og er meget beskrivende i, hvad der egentlig sker. Det hører til sjældenhederne, at en Linux-installation bare viser et timeglas og beder dig om at vente.
Du kan også vælge at følge en af de guides, som gerne snart skulle dukke op her på bloggen.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar