Programhåndtering med Aptitude

Brugerniveau: Begynder
Forudgående kendskaber: Kom igang med terminalenSUDO
Ingredienser: Et Linux system, baseret på Debian GNU/Linux. En internetforbindelse.

Denne guide beskriver anvendelsen af programmet Aptitude (forkortet til apt), til at søge, hente, installere, opdatere og fjerne programmer fra en Linux-installation.

Aptitude programmerne
Aptitude er en samling af mange programmer, som arbejder sammen. Deres hovedformål er, at gøre det nemt og smertefrit for brugeren at håndtere programmer i Linux.

Men for at kunne få lov til at fjerne og installere programmer i Linux, skal man have tilladelser. Det går jo ikke at en bruger måske kommer til at fjerne et program, som en anden bruger på systemet har brug for. For at have adgang til aptitude funktionerne, skal du enten have kodeordet til root-brugeren, eller have fået tilkendt adgang til at udføre administrative opgaver. Hvis du sidder med dit eget system, kan de anbefales at kigge på SUDO programmet til at håndtere rettigheder.

Aptitude består generelt af:
  • dpkg
    Programmet, som sørger for at installere pakkerne.
  • apt-cache
    Anvendes til at søge imellem de tilgængelige pakker i den opbyggede database.
  • apt-get
    Sørger for enten at kopiere pakken fra et installationsmedie, eller hente filen over internettet og kalder dpkg for at installere den.
Et eksempel
Lad os forestille os, at vi gerne vil installere et program. Det vigtigste at gøre først er, at opdatere vores liste over programmer og deres nyeste versioner. Dette er dog ikke nødvendigt at gøre HVER gang man installerer. Hvis ikke din distribution har et opdateringsværktøj, kan det være rart lige at skyde en opdatering afsted i ny og næ. 

sudo apt-get update

Eller som root:

apt-get update

SUDO er klart at foretrække, frem for altid at logge ind som root. I de fremtidige eksempler, går jeg ud fra, at du selv kan lægge sudo til før kommandoen. Med argumentet "update", henter apt, de nyeste lister med programmer. Ingen af dine installerede programmer bliver berørt af denne kommando, da den bare henter oplysningerne. For at få gang i en opdatering, skal man skrive:

apt-get upgrade

Med denne kommando, vil apt sammenligne versionerne af alle dine installerede biblioteker og programmer, og opgradere hvor det er nødvendigt.

Hvis du vil spare lidt tid og udføre begge kommandoerne samtidig, kan du bruge:

apt-get update && apt-get upgrade

Hvis der, efter du har installeret, skulle være udkommet en ny version af din distribution. Kan du lave en opgradering af din distribution ved at anvende kommandoen:

apt-get dist-upgrade

Bemærk, at du behøver ikke at genstarte din computer, hver gang du installeret noget. En enkelt lille undtagelse, er hvis du skal erstatte din opstarts-menu, eller har installeret en ny kernel.

Med et friskt opgraderet system, kan vi jo nu prøve at installere et lille program. Først skal vi lige have lært, hvordan man søger efter programmer med apt-cache. Prøv at skrive:

apt-cache search blinking keyboard

apt-cache vil forsøge at finde pakker i databasen, som matcher søgestrengen "blinking keyboard". Der skulle gerne komme et par forslag til, hvad det kunne være du søgte efter.
Det program jeg havde i tankerne hedder tleds og skulle gerne være med på din liste. Du kan læse mere om programmet ved at anvende kommandoen:

apt-cache show tleds

Her står der f.eks. en lille advarsel om at programmet kan låse tastaturerne på gamle bærbare som IBM's Thinkpad og HP's Omnibook. Hvilket jo egentligt er rart at vide. Så hvis du har en af dem, vil jeg råde til at prøve at installere et andet program som eksempel.

Nu skal vi prøve at installere programmet:

apt-get install tleds

Efter installationen kan du prøve at holde lidt øje med lamperne i dit tastatur. Når der forekommer trafik på netværket, skulle de gerne begynde at blinke. Den ene for indadgående og den anden for udadgående. Meget sjovt og underholdene, men for eksemplets skyld, vil vi nu gerne fjerne programmet igen:

apt-get remove tleds

Nemt, hurtigt og smertefrit. Men det fjerner ikke programmet helt. Hvis programmet havde nogle indstillinger, som var specifikke for systemet eller brugeren, vil de stadig være gemt. Så hvis du installerede det samme program igen, ville det huske dine indstillinger. 

Det kan der rådes bod på, ved at fjerne programmet fuldstændigt, ved at lægge argumentet --purge til:

apt-get remove --purge tleds

Dette skulle gerne dække alle de basiske behov for anvendelsen af APT. Hvis du har lyst at udforske programmerne yderligere, kan du prøve at skrive:

apt-get --help

eller

apt-cache --help

Ingen kommentarer:

Send en kommentar